Smerter ved samleie hos kvinner (dyspareuni)

Dyspareuni er en samlebetegnelse på smerter ved samleie. Smertene kan være lokalisert ulike steder fra ytterst i skjeden til indre smerter i magen.

Det kan være mange grunner til at kvinner opplever smerter under samleie. Her er en oversikt over noen av de vanligste årsakene, og måter du kan unngå smerte på.

Skjede ikke klar for samleie

En vanlig årsak til smerter, er at skjeden ikke er våt nok før penis trenger inn. Dette kan skje hvis du ikke er klar for samleie, hvis du slurver med forspill og ikke er skikkelig kåt. Skjeden blir våt når du blir opphisset og kåt.

Bruk tid på å klargjøre skjeden.

Østrogenmangel gir tørre slimhinner

Østrogenmangel kan være årsak til tørre slimhinner i skjeden og dette kan føre til smerter. Forekommer spesielt hos kvinner som benytter hormonell prevensjon med bare gestagen og hos kvinner etter overgangsalderen.

Glidemiddel kan hjelpe. Du kan også forsøke stikkpiller for skjeden (vagitorier) med østrogen.

Ubalanse i skjedefloraen

Noen ganger er skjeden fuktig/våt på grunn av ubalanse i skjedefloraen og ikke på grunn av seksuell opphisselse (lubrikasjon). Fuktighet på grunn av ubalanse har ikke den samme smøreeffekten som lubrikasjon og vil kunne føre til sårhet, smerter og svie.

Glidemiddel kan hjelpe. 

Stramme muskler

Musklene kan stramme seg hvis du er usikker og nervøs – noe som er vanlig om du har opplevd smerter flere ganger og dermed frykter at det skal gjøre vondt igjen. Se også temaet vaginisme.

Avspenningsøvelser kan hjelpe mot stramme muskler. Se også vaginisme.

Støt mot livmorhalsen

Om smertene oppstår i enkelte stillinger, men ikke ellers, kan det være fordi penis er stor nok til at det støter mot livmorhalsen. Dette kan oppleves som svært ubehagelig, og hos noen gi en kvalmende smerte.

Måten å unngå dette på, er å styre unna de samleiestillingene som gjør at penis kan støte for langt inn.

Andre årsaker til smerter

Seksuelt overførbare infeksjoner eller soppinfeksjoner kan være en årsak. Det gir ikke nødvendigvis plager i form av endring i utflod eller lukt, men kan være en årsak til smerter, sårhet og svie under samleie.

Det finnes også en rekke hudlidelser og andre tilstander som kan gi smerter, rødhet og/eller sårhet.

Det er vanskelig å diagnostisere dette selv, så du må undersøkes av lege som kan avgjøre årsak og anbefale deg rett behandling.

Trenger du hjelp?

Har spørsmål eller trenger hjelp for dyspareuni, ta gjerne kontakt.

  2 Replies to “Smerter ved samleie hos kvinner (dyspareuni)”

 1. Birgitte Enger
  24. august 2018 at 17:18

  Hei. Je sliter med tørr sjede under samleie. Har aldrig hatt noe problem med det før. Men problemet KO etter innsetting av hormon-spiral eller en inkontinensoperasjon. Dette er fryktlig leit å det kan være smertefullt pga at jeg er så tørr. Hvordan finner jeg ut om jeg kan ha østrogenmangel? Mvh en fortvilt Kvinne

  • Siv Gamnes
   11. desember 2018 at 08:44

   Hei, og beklager at spørsmålet ditt har blitt liggende ubesvart så lenge.
   Om du ikke allerede har fått hjelp med dette (det håper jeg!), så er det fastlegen din du skal ta dette opp med. Fastlegen kan ta blodprøver av deg for å sjekke hormonstatus. Om du er i eller over overgangsalder, er det ikke alltid nødvendig å ta blodprøve fordi tørr skjede er en vanlig plage da.
   Ellers vil jeg tro at hormonspiralen har betydning. Den spiralen inneholder kun gestagenhormonet, som blant annet har en bivirkning med at skjeden blir tørr.
   Det finnes stikkpiller du kan føre inn i skjeden som kan avhjelpe, og dette får du på resept av legen din. Ellers er det MASSE glidemiddel som er en løsning. Her kan jeg også anbefale å bruke kokosolje som alternativ. Den “smører” slimhinnen inne i skjeden og hjelper den til å holde på fuktigheten. Håper dette er til hjelp for deg, og igjen beklager at det har tatt tid å svare. Vennlig hilsen Siv Gamnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *