Vaginisme

Vaginisme er smerter og ufrivillige sammentrekning av muskulaturen rundt skjeden og oppstår ved tanken eller forsøk på inntrenging i skjeden. Dette skjer fordi seksuell aktivitet blir forbundet med smerte og frykt, og det utvikles en fobi mot enhver form for inntrengning i skjeden.

I noen tilfeller kan tilstanden oppstå etter en periode med smerter i skjeden – uansett årsak. Andre forklaringer kan for eksempel være et smertefullt første samleie, frykt for at skjeden er for liten, problemer i parforhold og frykt for graviditet. Fysisk mishandling eller seksuelt misbruk kan også føre til fobi mot inntrengning i skjeden.

Behandling

Ved vaginisme rettes behandlingen mot frykten for inntrengning i skjeden, og mot å få økende fortrolighet med sine kjønnsorganer og til sist vaginal penetrasjon.

Første trinn i behandlingen er å finne årsaken til tilstanden. Dersom årsaken forblir ukjent eller vanskelig å avdekke, er det vanlig å involvere ulike spesialister og vurdere tverrfaglige tiltak for videre behandling.

Terapeutisk behandling

  • En sexolog eller spesialutdannet fysioterapeut kan gi en innføring i praktiske teknikker, for eksempel biofeedback, bekkenbunnstimulering og bruk av dilatorer med økende størrelser.
  • Samtaleterapi er et annet alternativ. Slik behandling vil tilpasses individuelle behov, og det kan være en fordel at partneren deltar i opplegget.
  • Kognitiv atferdsterapi kan også være et alternativ. Den setter fokus på generell seksuell opplæring og smertens sammenheng med angst og muskelsammentrekninger.

Desensibilisernede behandling

Såkalt desensibiliserende behandling kan utføres av en gynekolog/lege ved en gynekologisk undersøkelse. Behandlingen følger samme prinsipp som med dilator; økende størrelse på det som føres inn i skjeden. Kvinnen blir samtidig instruert i å slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen.

Mange blir kvitt plagene

Med det rette behandlingsopplegget, vil mange oppleve å blir bedre eller helt bra igjen. Men behandlingen kan være langvarig og krever tålmodighet.

Trenger du hjelp?

Har spørsmål eller trenger behandling for vaginisme, ta gjerne kontakt.

  2 Replies to “Vaginisme”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *